5 Eylül 2011 Pazartesi

PHP’ye Giriş


PHP bir script dilidir. Yani ürettiğimiz dosyalar müstevi yazı dosyalarıdır. PHP’ye giriş yapmadan önce şayet HTML deneyiminiz hiç yoksa, HTML deneyimi olan birisine göre öğrenmeniz biraz daha zor olacaktır. PHP kodlamaya başlamadan önce önerim, HTML bilmenizdir. Eğer bilirseniz HTML kodların içerisinde kolaylıklaPHP kodları ilave edebilir ve kullanabilirsiniz.
HTML konusunu şimdi değiştirelim isterseniz, ilk olarak PHP yazım nizamları ile giriş yapacak olursak; PHP kodlar <?php  ?> tagları yada daha kısa vaziyetiyle<?   ?> tagları* içerisine yazılmaktadır.
İsterseniz şimdi ilk test olarak sıradan bir metin editörüne girelim.
<?PHP
echo ‘Merhaba Dünya‘;
?>
Yukarıdaki kodu yazıp, test.php olarak kayıt edelim. Dosyayı internet tarayıcımızda çalıştırdığımızda karşımıza Merhaba Dünya yazısı çıkacaktır.
Kodu biraz anlatalım; echo kodu ekrana rastgele bir yazıyı yazdırmak için kullanılır. Bu kod kullanılırken yazının başına ve sonuna kesinlikle tırnak işaretleri eklenmeli ve noktalı virgül ile kod kapatılmalıdır. PHP’de tüm kodlar kesinlikle noktalı virgül ile kapatılır . Yukardaki test kodumuzda tek tırnak ekledik ama onların yerine çift tırnak ekleseydikte da kesinlikle bir sorun ile karşılaşmayacaktır. Tek ve çift tırnak işaretleri içerisinde bazıdeğişiklikler  vardır. Bu değişikliklere ilerleyen makalelerimizde değineceğiz.
Şayet PHP 4 yada daha eski bir sürümü kullanıyorsanız,<? ?> taglarının kullanılabilmesi için PHP kofügürasyon dosyası olan php.ini dosyasında short_open_tag=On olmalıdır.  Eğer bu şekilde yapmazsanı kodlarınız çalışmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder