3 Eylül 2011 Cumartesi

Edisonun hayatı


Dünyada hiç bir hayat hikayesi Edisonun hayatı kadar ilginç değildir.İnsanlık tarihinden Edison’dan daha büyük bir mucitin gelmediği söyleniyor.Gerçekten de öyledir.Şuan dünyanın aydınlatılmasında kullanılan ampul dediğimiz icadı Edison bulmuştur.Sadece ampul demek ona haksızlık kalır.Bu onun bulduğu küçük icatlardan bir tanesi diyebiliriz.Çünkü Elektriği bulan da Edison’dur.Sizlere şimdi biraz Thomas Edison hayatından bahsetmek isterim.Ayrıca başlarda size en ilginç hayat hikayesi onun olduğunu söylemiştim.Çünkü Edison ilköğrenime başladıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 3 ay sonra algılamasının yavaş olması sebebi ile okuldan uzaklaştırıldı.Şimdi bir çok kişi ” hay ben öyle hocanın ve okulun ” diye söylendiğini duyar gibiyim.
1847 yılında Amerika’da doğmuştur.
Edison okuldan atıldıktan sonra 3 yıl süresinde özel bir öğretmen tarafından eğitildi ve 10 yaşına geldiği zaman fizik ve kimya gibi günümüzde o kadar uğraşmaya rağmen zorlanarak anladığımız alanlarda kitaplara merak sarmıştır.12 yaşlarında iken Edison; Michael!Faradayın Experimental Research in Electricity adlı yapıtını okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan Faraday’ın deneylerini tekrarladı bir yandan da kendi deneylerine ağırlık vererek daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı.
Edisonun başarılarından bahsetmeye başlayalım.1868′de yılında kendine bir atölye kuran mucitimiz kendi geliştirmiş olduğu elektrikli oy kayıt makinasının patentini almıştır.Edison’un şansı altın borsasının düzenlenmesinde kullanılan telgrafın bozulması üzerine döndü. Borsa yetkililerinin istemi üzerine aygıtı ustaca tamir eden Edison, Western Union Telegraph Company’den geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtları üzerinde yetkinleştirme çalışması yapma önerisi aldı. Bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universal Stock Printer mühendislik şirketini kurdu. Ve sattığı patentlerle kısa sürede önemli bir servet edindi.
Edison, 1876′da Graham Bell’in geliştirdiği konuşan telgraf üzerinde çalışmaya başladı. Aygıta karbondan bir iletici ekleyerek telefonu yetkinleştirdi. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak 1877′de sesi kaydedip yineleyebilen gramafonu geliştirdi. Geniş yankı uyandıran bu buluşu ününün uluslararası düzeyde yayılmasına neden oldu.
1878′de William Wallace’in yaptığı 500 mum güçündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişti. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company’yi kurdu. Oksijenle yanan elektrik arkı yerine havası boşaltılmış bir ortamda (vakum) ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı. Sonunda 21 Ekim 1879′da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. Üç yıl sonra New York sokakları bu lambalarla aydınlanacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder