3 Eylül 2011 Cumartesi

Webmaster Nedir ?


Webmaster nedir sorusu sorulduğunda pek çok insan yanlış cevaplar veriyor. Webmaster’ lığın tamamen bir site tasarlamaktan ibaret olduğunu sanan pek çok internet kullanıcısı vardır. Kısacası bir internet sitesi tasarlamak ve ilerde bakım ve farklılık yapılabilir halde konumlandırmak, siteyi internet üzerinde duyuracak vaziyette sağlayıcıları düzenlemek ve reklam hizmetlerini yapmakla anlatılabilecek olan webmaster’lık uzun bir eğitim prosesi gerektirir.
Bir internet sitesi açmak için birkaç ücretli ve ücretsiz opsiyonunuz var. Bunlardan ücretsiz olanlarını detaylı bir şekilde anlatmaya başlayalım.
Webs.com , bravenet.com, 110mb.com gibi büsbütün ücretsiz olarak, kendinize ait bir alt alan adı alabileceğiniz bir hesap oluşturun ve amade internet site temalarından birini seçin kendinize hususi bir siteniz olsun. Bu çeşit düzeneklerin ücretsiz olmaları dışında dezavantajları fazladır, kota limiti, hızın düşük olması, çoğu düzeneğin zaruri reklam içermesi, içerik limiti, yalnızca belirli temalara izin verilmesi ve en mühimi bir alan adına değil alt alan adına sahip olacak olmanızdır. Mesela bravenet’ den alacağınız bir alan adını sadece siteadiniz.bravenet.com şeklinde alabilirsiniz. Doğrudan siteadiniz.com şeklinde bir alan adı veren bedava site yoktur. Yalnızca eğlence maksatlı siteler açacağınız zaman bu düzeneklerden yaralanabilirsiniz.
Bu düzeneklere almaşık olarak blog sistemleri çok daha yaygın, hızlı ve kullanışlıdır. Blog düzeneklerine en net örnek blogger yada eski ismiyle blogspot’ dur. Misal blogspot üzerinde bir internet sitesi barındıracaksanız yalnızca bir mail adresinizin olması kafidir. Mail adresiniz ile blogger hesabı açın, alan adınızı belirleyin ve tasarımda kullanacağınız temayı seçip yazılarınızı yayınlamaya başlayın. Blogger’ in diğer bir çok siteden daha çok yeğleme edilmesinin pek çok nedeni vardır; bunların ilkinde temanızı kendi zevkinize düzenleyebiliyor olmanız, belirlediğiniz reklamları yayınlama imkanı, arama motorları aracılığıyla çabuk tanınması sebebiyle internette aramalarda daha hızlı bulunabilmeniz vardır.
Ücretli internet sitesi sahip olacak kişilere birkaç aşamadan geçerler:
Domain satın alma – Host satın alma – Tasarım – İçerik ve Reklam yönetimi
Dikkat edilecek özelliklerden belki de en mühimi domain belirleme kısmıdır. Eğer nitelikli, kolay akılda kalan bir domain belirlersek ziyaretçilerimize bize daha basit erişebilir. Elverişli domain belirlemek çok mühimdir ve bu işi ücretli olarak yapan şirketler bulunmaktadır. Şayet yeterli araştırma tecrübesi ve bilgi sahibi iseniz çok kaliteli ve faydalı bir alan adı alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Domain belirlemenin ehemmiyetini ilerde siteniz hit almaya başladıkça; yani ziyaret aldıkça daha iyi anlayacaksınız. Google’ da “spor” sözcüğü aranınca ilk dizide çıkan site olmayı kim istemez, bu biraz da sizin tecrübenize bağlı.
Domainimizi kayıt ettikten sonra bu domaini barındıracak bir web alanını bulmamız gerekecek. Bu işi yapan hosting şirketleri var farklı tercih ve gereksinimlere göre farklı host paketleri içerirler. Hosting şirketini belirlerken dikkat etmemiz gereken şey şirketin güvenilirliği. Bunu nasıl anlayabilirsiniz: Eğer şirket referans olarak kaynak belirtmişse referans olarak barındırdıkları siteleri kontrol edin ve hızlarına bakın. Diğer mevzularda host şirketiniz size yaver olacaktır.
Sitenizin temasını kendinizde yapabilirsiniz, tema ziyaretçiler için bir hayli önemlidir ve sitenizin orjinal, veri akışını azaltmayan, ergonomik yapısı ziyaretçinin sitenizde daha uzun süre kalması anlamına gelir ve bu da sizin sitenizin yükselmesi için ehemmiyetlidir. Dilerseniz tema tasarımlardan her hangi birini kullanabilirsiniz yada hazır scriptlerle yazılım ücretli veya ücretsiz CMS düzenekler kullanarak daha karışık yapıda bir internet sitesi sahibi olabilirsiniz. CMS düzeneklere örnekler; forum olarak Vbulletin, smf, phpbb, portal olarak Joomla, Drupal alışveriş sitesi olarak oscommerce vs…
Sitenin tasarımını hallettikten sonra içerik yönetimine geçmeli ve muntazam olarak sitenize içerik eklemelisiniz. İçeriksiz yada içeriği tertipsiz bir internet sitesi hem ziyaretçilerin gözünde hem de arama motorlarının gözünde iyi bir yer edinemez. İnternet sitenizden kazanç sağlamak istiyorsanız bu sizin için hiç uygun olmaz. Siteniz için kazanç sağlamaktan bahsetmişken reklam mevzusunda da bazı mühim bilgilere değinelim:
Reklam vermek internet sitenizin hitini çoğaltır fakat reklam vereceğiniz siteler mühimdir. Site kapsamına uygun bir siteye reklam vermelisiniz. Spor ile ilgili bir web siteniz varsa ve kadın sitesine reklam verirseniz birşey elde edemezsiniz çünkü kadın sitesinin ziyaretçileri spor reklamlarını sevmezler. Sitenizin hiti artmaya başladıktan sonra kazanç sağlamaya da başlayabilirsiniz tabi bu işi de reklam alarak yapacaksınız. Bunun için de sitenizde reklamlar yayınlamanıza imkan sağlayan düzeneklerden birini (örnek google adsense) yeğleme edebilirsiniz yada başka webmasterlara reklam satabilirsiniz. Böylelikle internet sitenizde yayınlayacağınız reklamlar yardımıyla, tık başı, gösterim başı, üyelik başı yada sabit ücretli bir komisyon alırsınız.
Webmaster olmak denilince akla yalnızca 3-5 sayfa site yazıp yayınlamak ve reklam verip reklam almak gelmemesi gerektiğini belirtmeye çalıştığımız bu makalemizin son kısmında aday okurlarımıza bir öneri: Ne olursa olsun kesinlikle bilgili birine danışın ve bunun için webmaster siteleri önemli birer kaynaktır.
Makale Yazarı: Kaan Sever

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder